Παράταση στις προθεσμίες για το Κτηματολόγιο – Ποιες λήγουν άμεσα, τι σχεδιάζει το υπουργείο

Inner citz

Στους εννέα από τους έξι μήνες παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο για τους κατοίκους εξωτερικού, ενώ σε σιωπηρή παράταση των προθεσμιών και για τους κατοίκους εσωτερικού αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και η διοίκηση στην Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ. Το εννεάμηνο για τους κατοίκους εξωτερικού μετρά από την ημερομηνία έναρξης συλλογής των δηλώσεων ανά περιοχή και η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο, σε αντίθεση με τους κατοίκους εσωτερικού, για τους οποίους δεν υφίσταται αντίστοιχη πρόβλεψη καθώς η αρχική τρίμηνη προθεσμία παρατείνεται έως τους έξι μήνες.

Στόχος είναι να δοθεί ο χρόνος σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να ενταχθούν στη διαδικασία, καθώς το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης αφορά στην πλειονότητά του αγροτικές περιοχές, στις οποίες λείπουν τίτλοι ιδιοκτησίας, καθιστώντας δυσκολότερη τη διαδικασία.

Η πλέον συµβατή λύση ήδη εξετάζεται από τα δύο µέρη προκειµένου να παρουσιαστεί έως το τέλος της εβδοµάδας, δεδοµένου ότι την προσεχή ∆ευτέρα 13 Μαΐου λήγει η 6µηνη προθεσµία, στην οποία περιλαµβάνονται και οι δύο επίσηµες παρατάσεις για τις περιοχές Περαχώρας – Λουτρακίου της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, ενώ ακολουθούν τα Δωδεκάνησα, µε την προθεσµία να λήγει στις 20 Μαΐου.

Σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου, η λύση που θα ανακοινωθεί δεν θα είναι η τυπική και επίσηµη παράταση της συνολικής προθεσµίας, καθώς κάτι τέτοιο θα δηµιουργούσε σειρά άλλων προβληµάτων, τόσο στο χρονοδιάγραµµα της διαδικασίας όσο και στις απαιτήσεις των αναδόχων. Ετσι, αυτό που φαίνεται να προκρίνεται είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να παίρνουν ένα πιστοποιητικό εµπρόθεσµης παρουσίας, το οποίο επί της ουσίας θα σηµατοδοτεί την έναρξη δήλωσης, ώστε στη συνέχεια να µπορούν έστω και εκπρόθεσµα να προσκοµίσουν τα απαραίτητα έγγραφα και να ολοκληρώσουν τη δήλωση ιδιοκτησίας τους. Τα απαραίτητα έγγραφα θα µπορούν να υποβάλλονται σταδιακά, χωρίς να δεσµεύονται οι πολίτες από τα υποθηκοφυλακεία.

Την πρακτική αυτή θα µπορούν να ακολουθήσουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές στις οποίες δεν έχει παρέλθει το εξάµηνο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η χρονική διάρκεια αυτής της «σιωπηρής παράτασης» δεν θα αφορά οριζόντια όλες τις περιοχές οι οποίες βρίσκονται υπό κτηµατογράφηση σε αυτήν τη φάση, αλλά θα ακολουθήσει την κλασική οδό τής κατά τόπους επιµήκυνσης της προθεσµίας ανάλογα µε την ηµεροµηνία λήξης της. Πιθανότατα όµως θα συµπεριλάβει τη θερινή περίοδο, προκειµένου να µπορέσουν να µετακινηθούν οι ιδιοκτήτες στην περιφέρεια και να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους. Υπενθυµίζεται ότι ήδη µε διευκρίνιση που δόθηκε προ µηνός από τη διοίκηση του φορέα, εξαιτίας της ταλαιπωρίας και των καθυστερήσεων στα υποθηκοφυλακεία, το πιστοποιητικό µεταγραφής για την υποβολή δήλωσης δεν είναι απαραίτητο να υποβάλλεται ταυτόχρονα µε τη δήλωση.

Μπορεί να προσκοµίζεται σε µεταγενέστερο χρόνο στα Γραφεία Κτηµατογράφησης και να παραλαµβάνεται µέσω των αιτήσεων συµπληρωµατικών στοιχείων χωρίς να κωλύεται η καταχώριση των δικαιωµάτων ιδιοκτησίας σε περίπτωση έλλειψης. Στο µεταξύ, έως και το τέλος της περασµένης εβδοµάδας, σύµφωνα µε τα πρώτα στοιχεία του φορέα, είχαν υποβληθεί περίπου 1,85 εκατοµµύρια δηλώσεις-δικαιώµατα στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων, στις οποίες «τρέχει» η παρούσα φάση κτηµατογράφησης. Υπενθυµίζεται ότι το σύνολο των δικαιωµάτων έχει προϋπολογιστεί σε 16,5 εκατοµµύρια. Ωστόσο, πηγές της διοίκησης σηµειώνουν πως το ποσοστό των υποβληθεισών δηλώσεων, που είναι τώρα περίπου 11%, δεν είναι αντιπροσωπευτικό της διαδικασίας, καθώς σε άλλες περιοχές η κτηµατογράφηση έχει ξεκινήσει από τον περασµένο Νοέµβριο και σε άλλες µόλις λίγες ηµέρες πριν. Σηµειώνουν, µάλιστα, ότι στα ∆ωδεκάνησα, που η περίοδος υποβολής δηλώσεων ξεκίνησε τον Νοέµβριο, το ποσοστό υποβολής φτάνει ήδη το 36%.

Λήγουν άμεσα

Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό του Ελληνικού Κτηµατολογίου, οι προθεσµίες που λήγουν πιο σύντοµα αφορούν τις περιοχές:

  • Αρχαίας Κορίνθου, Εξαµιλίων και Ξυλοκερίζης και Αγίων Θεοδώρων, Ισθµίας και Λουτρακίου-Περαχώρας, στις 13 Μαΐου.
  • Κω, Ρόδου, Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Καλύµνου, Λειψών, Λέρου, Καρπάθου, Κάσου, Νισύρου, Μεγίστης, Τήλου και Χάλκης, στις 20 Μαΐου.
  • ΠΕ Λακωνίας και Αγρινίου, στις 24 Μαΐου.
  • ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης (∆ήµοι Γόρτυνας, Φαιστού, Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών-Αστερουσίων και Βιάννου), στις 27 Μαΐου.

category

post_tag

nav_menu

link_category

post_format

wp_theme

dt_portfolio_category

texnikes-eidhsei-tax

cookielawinfo-category