Επισκευές & Αναπαλαιώσεις
Διατηρητέων Κτιρίων

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ένα διατηρητέο ακίνητο σημαίνει πολλά για την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας και η διατήρησή του είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της κληρονομιάς ενός πολιτισμού.

Στη CITY ENGINEERING η αναπαλαίωση ενός διατηρητέου κτιρίου γίνεται προσωπική υπόθεση όλων των εμπλεκόμενων ειδικών. Προχωράμε με μεγάλη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια και σας εξηγούμε το κάθε βήμα της αποκατάστασης.
Σας παρουσιάζουμε το έργο σε 3D απεικονίσεις ώστε να έχετε μία καθαρή εικόνα του τελικού αποτελέσματος.

«Πιστεύουμε στη δύναμη της ιστορίας και του πολιτισμού μας & δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε να τη διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές!» Θανάσης Αρίδας, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος
City Engineering.

Καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 – 9801980

Ενδιαφερομαι

Πολλές φορές συναντάμε ακίνητα στο δρόμο μας που φέρουν τον αέρα μιας άλλης εποχής. Αυτό συμβαίνει γιατί όντως είναι από μια άλλη εποχή, περίπου δύο αιώνων πριν και είναι τα λεγόμενα διατηρητέα. Αυτά τα αριστουργήματα που δυστυχώς πολλές φορές είναι σε κακή κατάσταση, χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας, από εξειδικευμένους μηχανικούς, αρχιτέκτονες και τεχνίτες για την αποκατάστασή τους.
Εάν λοιπόν είστε τυχεροί και είτε έχετε κληρονομήσει ή έχετε αγοράσει ένα τέτοιο κτίριο, ακολουθεί η διαδικασία της αποκατάστασής του ώστε να γίνει λειτουργικό.

Ένα διατηρητέο ακίνητο σημαίνει πολλά για την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας και η διατήρησή του είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της κληρονομιάς ενός πολιτισμού.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Η ιδιοκτησία ενός διατηρητέου κτιρίου έχει πλεονεκτήματα, ή αλλιώς δικαιώματα, όπως και υποχρεώσεις.

Τα πλεονεκτήματα συμπεριλαμβάνουν

 • Αυξημένη εμπορική αξία
 • Εξαίρεση σε περίπτωση ρυμοτόμησης ή απαλλοτρίωσης
 • Απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση παλαιότητας άνω των 100 ετών.

Καθώς και άυλα οφέλη όπως

 • Την ηθική ικανοποίηση, καθώς ένα τέτοια κτίριο συμβάλλει στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και τιμά το παρελθόν.
 • Υψηλή αισθητική στην υφή, την δεξιοτεχνία και την αρχιτεκτονική μαεστρία μιας άλλης εποχής.
 • Προσθέτει στο αστικό τοπίο προσφέροντας ομορφιά για τους πεζούς ή ακόμα και επισκέπτες του.

Οι υποχρεώσεις είναι εξίσου πολλές. Κάθε παρέμβαση στο διατηρητέο πρέπει να έχει την έγκριση από τον αρμόδιο φορέα. Κάθε έγκριση μπορεί να είναι χρονοβόρα οπότε θα ήταν καλό να υπάρχει αυτό κατά νου όταν αποφασίσετε να κάνετε αναπαλαίωση ή επιδιόρθωση σε ένα διατηρητέο. Οι μη επιτρεπόμενες παρεμβάσεις μπορεί να συμπεριλαμβάνουν π.χ., τις οικοδομικές εργασίες, παρεμβάσεις στο εσωτερικό ή εξωτερικό του κτιρίου, τοποθετήσεις κλιματιστικών ή ηλιακών συστημάτων.

 

Εμείς στη CITY ENGINEERING έχοντας πολυετή εμπειρία στις επισκευές και αναπαλαιώσεις διατηρητέων ακινήτων, θα σας δώσουμε ένα έγκυρο χρονοδιάγραμμα με βάση τη μελέτη αποκατάστασης που θα πραγματοποιήσουμε. Ο χρόνος όλων είναι πολύτιμος και η ομάδα μας τον σέβεται!

Για να χαρακτηριστεί ένα κτίριο ως διατηρητέο πρέπει με βάση τη νομοθεσία να έχει χτιστεί μετά το 1830.

Ο λόγος ίσως που πολλά τέτοια κτίρια, παρόλο τον αριστοκρατικό τους αέρα, δεν έχουν τύχει ούτε την τύχη της αποκατάστασης, είναι γιατί η επισκευής και διατήρησή τους πιθανώς να υπερβαίνει το κόστος ενός πιο μοντέρνου κτιρίου. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά κάποιους λόγους που «ανεβάζουν» τις τιμές:

 • Χρειάζεται ειδική μελέτη για να διατηρηθεί το αρχικό κτίριο, δίχως επεμβάσεις που μπορεί να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του
 • Πρέπει να γίνει Έλεγχος Στατικής Επάρκειας
 • Υπάρχουν προβλήματα με τις υδραυλικές ή/και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις
 • Υπάρχει πρόβλημα με τις οροφές ή και την εξωτερική πρόσοψη του διατηρητέου
 • Προβλήματα ενέργειας

Μιλήστε μαζί μας και θα βρούμε τη λύση που σας ταιριάζει.

 • Αρχικά πρέπει να ελέγξουμε εάν η κατασκευή του διατηρητέου κτιρίου είναι σταθερή.
 • Ακολουθεί η μελέτη αποκατάστασης με βάση τα ευρήματά μας. Τι σημαίνει αυτό; Για τα προβλήματα που βρήκαμε στον έλεγχο κάνουμε μία μελέτη για το πως θα τα επιλύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κατόπιν συντάσσουμε την πρότασή μας για την αρχιτεκτονική και στατική αποκατάσταση του κτιρίου και παίρνουμε την σχετική έγκριση από την *αρμόδια υπηρεσία με βάση τα σχέδιά μας.
 • Το πρώτο μας μέλημα είναι να επιδιορθώσουμε και να ενισχύσουμε την τοιχοποιία. Αυτό όπως είναι φυσικό γίνεται «για να μην πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας»!
 • Στο επόμενο βήμα γίνονται οι απαιτούμενες επιδιορθώσεις όπου αυτές κρίνονται απαραίτητες, λ.χ., στο δάπεδο, την οροφή ή ακόμα και τις ξύλινες επιφάνειες. Για να προχωρήσουμε σε αυτές τις επιδιορθώσεις, κρίνεται και πάλι απαραίτητη η έγκριση από τον αρμόδιο φορέα.

Με τον όρο αναπαλαίωση, εννοούμε την αποκατάσταση ενός διατηρητέου ακινήτου, χωρίς παρεμβάσεις που αλλοιώνουν την αρχική του μορφή όταν κτίστηκε. Αυτό συμπεριλαμβάνει το εσωτερικό και εξωτερικό του κτιρίου, τα χαρακτηριστικά του, τη μορφολογία του και ό,τι άλλο συμβάλλει στην πολιτιστική κληρονομιά του.

Μελέτη Στατικής Επάρκειας για την αποκατάσταση του ακινήτου. Εδώ θα αναγνωρίσουμε δομικά και άλλα προβλήματα ώστε να καταφέρουμε την ασφάλεια του κτιρίου.

Σύγχρονες μεθόδους και τεχνοτροπίες ώστε να αποκαταστήσουμε και να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά στοιχεία του κτιρίου, εσωτερικά και εξωτερικά με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας.

Εξειδικευμένο προσωπικό σε όλες τις φάσεις της αποκατάστασης, όπως τεχνίτες, ελεγκτές, μηχανικούς κ.α.

Οι εργασίες μας συμπεριλαμβάνουν

 • Τη συντήρηση και επιδιόρθωση των ξυλοκατασκευών στο εσωτερικό του ακινήτου.
 • Την ανακατασκευή και επιδιόρθωση των λιθοδομών (τοιχοποιίας)
 • Τη συντήρηση και ανακατασκευή των δαπέδων
 • Τα επιχρίσματα και τις επενδύσεις των κάθετων επιφανειών
 • Τη συντήρηση και επιδιόρθωση των στεγών/οροφών

Στη διαδικασία που ακοθουλείται συμπεριλαμβάνονται εργασίες όπως, αναγνώριση και ιστορική έρευνα μνημείου, η αρχιτεκτονική μελέτη με τις κατόψεις, τομές, ανάλυση των διαφορετικών σταδίων κλπ. Επίσης, η μελέτη στατικής επάρκειας για την αποτύπωση ενδεχομένων βλαβών, ανάλυση και αποτύπωση των υλικών δόμησης και των διακοσμητικών στοιχοίων του κτιρίου.
Κατόπιν προτείνονται οι λύσεις επισκευής/αποκατάστασης και αναπαλαίωσης του διατηρηταίου κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των στοιχείων όπως τον μηχανολογικό εξοπλισμό, τη στατικότητα και τη διακόσμιση, διατηρώντας πάντα την παραδοσιακή του υπόσταση.

Οι εργασίες μας γίνονται πάντα σύμφωνα με τις τις διατάξεις του Ν.1469/1950, «περί ειδικής προστασίας διατηρητέων κτιρίων» και ακολουθούμε πιστά τις υποδείξεις και οδηγίες των εγκεκριμένων σχεδίων από τις Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων.

Αν σας ενδιαφέρει η αγορά ενός διατηρητέου είτε για επενδυτικούς λόγους ή για προσωπική χρήση, μπορούμε να προβούμε σε έρευνα και μελέτη εκ μέρους σας ώστε να γνωρίζετε το κόστος επισκευής και αναπαλαίωσης του. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσετε σίγουρα χρόνο και χρήματα.

Εάν είστε ιδιοκτήτης διατηρητέου και θέλετε να προβείτε σε πώληση, μπορούμε να διεξάγουμε τη μελέτη και να σας δώσουμε τον φάκελο με το εκτιμώμενο κόστος επισκευής (estimated reconstruction cost), ώστε το ακίνητό σας να γίνει πιο ελκυστικό εφόσον προσφέρετε όλη την πληροφορία προς τους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Για την αποκατάσταση και αναπαλαίωση των διατηρητέων κτιρίων, συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες αρχές για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων του  κυβερνητικού σχεδίου επιχορήγησης.

Η ομάδα μας περιλαμβάνει εξειδικευμένους συνεργάτες σε όλους τους απαιτούμενους τομείς- τεχνίτες, ελεγκτές και εργατικό δυναμικό, για κάθε βήμα της αναπαλαίωσης. Υπενθυμίζουμε πως πριν γίνει οποιαδήποτε εργασία πρέπει να υπάρχουν οι απαιτούμενες άδειες από τους αρμόδιους φορείς που αναγράφονται παραπάνω. [Δείτε αρμόδια υπηρεσία]

Επικοινωνήστε μαζί μας και θα λύσουμε όλες τις απορίες που έχετε σχετικά με το δικό σας διατηρητέο. Αντιμετωπίζουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά και με σεβασμό στις ανάγκες και απαιτήσεις σας.

Ένα διατηρητέο θέλει αγάπη και προσοχή. Μπορεί να μοιάζει, αλλά δεν είναι, μια απλή διαδικασία ανακαίνισης.
Είναι μία …θεραπεία ιστορικών διαστάσεων!
Και τα μέσα θεραπείας είναι η συντήρηση, η αποκατάσταση, η ανακατασκευή και η αναπαλαίωση.

 

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Διατηρώντας τα ιστορικά κτίρια, διατηρούμε ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Είναι μία δύσκολη διαδικασία, αλλά έχει μεγάλο συμφέρον ηθικό, οικονομικό και κοινωνικό.

Μην ξεχνάμε πως η διατήρηση ιστορικών κτιρίων είναι μια υπεύθυνη πρακτική και για το περιβάλλον, αν σκεφτούμε την ευρύτερη έννοια της ανακύκλωσης (δεν γκρεμίζουμε άρα δεν σπαταλάμε ενέργεια στην κατεδάφιση και κατόπιν ανέγερση. Επισκευάζουμε, τροποποιούμε, προσαρμόζουμε ώστε να κρατήσουμε τα καλύτερα δύο κόσμων: την απαράμιλλη γοητεία μιας άλλης εποχής, ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας για όλη την κοινωνία, με μοντέρνες τεχνικές και υλικά ύψιστης ποιότητας και φέρνουμε το κτίριο μας στο σήμερα.

Ελάτε να συμβάλλουμε στην ιστορία!

Καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 – 9801980

Ενδιαφερομαι
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ