11-04-2012 Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για τα αυθαίρετα

Στις αρχές Ιουνίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η συνταγματικότητα ή μη της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων με «ιδιωτικά έγγραφα» και «υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, συνοδευόμενη από τεχνική έκθεση μηχανικού», όπως προβλέπουν οι νόμοι 4030/2011 και 4024/2012.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας «πάγωσε» την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων η οποία δεν στηριζόταν σε αεροφωτογραφίες και δημόσια έγγραφα, καθώς κρίθηκε ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για την απόδειξη του χρόνου ολοκλήρωσης της κατασκευής του ακινήτου, μαζί με την υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλλουν, οφείλουν να προσκομίζουν «δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες» από τις οποίες να αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής, όπως προβλέπει ο αρχικός νόμος 4014/2011 (άρθρο 24) για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Το ΣτΕ αναμένεται να γνωμοδοτήσει για τις περιπτώσεις εκείνες των ιδιοκτητών αυθαιρέτων που υπέβαλαν αιτήσεις τακτοποίησης με βάση ιδιωτικά έγγραφα. Δεν αποκλείεται να απαιτήσει να επιστραφεί ο σχετικός φάκελος, όπως και τα χρήματα από παράβολα και δόσεις προστίμων που ενδεχομένως έχουν καταβληθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, οι δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων που βασίζονται σε ιδιωτικά έγγραφα ξεπερνούν τις 60.000.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (31/3/2012), έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση τακτοποίησης 306.079 αυθαίρετα κτίσματα και έχουν εισπραχθεί €162.640.304.


category

post_tag

nav_menu

link_category

post_format

wp_theme

wp_template_part_area

dt_portfolio_category

texnikes-eidhsei-tax

cookielawinfo-category

portfolio_category

portfolio_tag

wpforms_form_tag