Παράταση έναν χρόνο για τακτοποίηση αυθαιρέτων

Παρατείνεται για έναν χρόνο, μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2016, η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων με απόφαση που αναμένεται να υπογράψει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Ταγαράς.

Παράλληλα δίνεται επιπλέον παράταση δύο ετών σε μηχανικούς και σε ιδιοκτήτες για την υποβολή των σχεδίων που συνοδεύουν τη δήλωση αυθαιρέτου. Η ρύθμιση αφορά όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων εκτός από τις μικρές αυθαιρεσίες που δεν αυξάνουν τον όγκο και την επιφάνεια του κτίσματος, καθώς γι’ αυτές δεν υπάρχουν προθεσμίες.

Σύμφωνα με τον νόμο 4178/2013, η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης λήγει στις 8 του προσεχούς Φεβρουαρίου. Παλαιότερη υπουργική απόφαση όριζε επίσης πως τα σχέδια και τα έγγραφα που υποχρεωτικά υποβάλλονται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της «νομιμοποίησης» του αυθαιρέτου θα πρέπει να κατατεθούν εντός έξι μηνών από την υποβολή της δήλωσης τακτοποίησης. Τώρα, με την υπουργική απόφαση που υπογράφεται, δίδεται η δυνατότητα στον μηχανικό να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών μέσα σε δύο χρόνια από τη (νέα) καταληκτική ημερομηνία της τακτοποίησης (8.2.2016), δηλαδή τον Φεβρουάριο 2018.

Οι δόσεις

Να σημειωθεί πως σε όλη την περίοδο της παράτασης ισχύει η δυνατότητα αποπληρωμής του προστίμου σε 60 μηνιαίες δόσεις, κάτι που ισχύει και σήμερα για όσους υποβάλλουν δήλωση τακτοποίησης. Μιλώντας στο «Εθνος», ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ επισήμανε πως η παράταση δίνεται με γνώμονα τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που όλοι βιώνουμε και για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι πολίτες και οι μηχανικοί στις διατάξεις του νόμου. «Η εξέλιξη του νόμου 4178 δείχνει την αναγκαιότητα της καταγραφής των αυθαιρέτων αλλά και την αποδοχή των ρυθμίσεων από τους πολίτες. Η πρόσφατη κρίση του ΣτΕ, το σκεπτικό της οποίας αναμένουμε, απέδειξε ότι υπάρχει συνταγματικά ορθός δρόμος για να επιλυθεί το πρόβλημα των αυθαιρέτων», τόνισε ο κ. Ταγαράς.

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ επιθυμεί να δοθεί το απαραίτητο διάστημα στους ενδιαφερομένους να καταγράψουν το αυθαίρετό τους καθώς μέσα στον Ιανουάριο 2015 ξεκινά η εφαρμογή του ηλεκτρονικού τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών, ενώ μέχρι τον προσεχή Μάρτιο αναμένεται και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας για τα υφιστάμενα κτίρια που θα αφορά και τα αυθαίρετα, αφού σε αυτά θα εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα. Σχέδια και ηλεκτρονική ταυτότητα θα είναι αναγκαία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και οι αρμόδιοι του υπουργείου πιστεύουν πως θα χρειαστεί οπωσδήποτε ένα εξάμηνο μέχρι να συνηθίσει η αγορά τα νέα ηλεκτρονικά εργαλεία.

Το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά τη διαρροή της είδησης πως το ΣτΕ κρίνει συνταγματικό τον νόμο 4178, αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων, φθάνοντας τις 500-600 ημερησίως. Συνολικά με τους δύο νόμους της τακτοποίησης έχουν δηλωθεί 805682 αυθαίρετα κτίσματα ή κτίσματα με αυθαιρεσία.

Σε περισσότερες από 490.000 περιπτώσεις έχει καταβληθεί ήδη το παράβολο, ενώ 269.036 έχουν ολοκληρώσει την υπαγωγή. Από το ηλεκτρονικό σύστημα έχουν εκδοθεί 671.720 βεβαιώσεις για μεταβίβαση ακινήτων. Συνολικά από τις δηλώσεις αυθαιρέτων προκύπτει πως το 75% αφορά σε κτίσματα με οικοδομική άδεια και το 25% σε παντελώς αυθαίρετα, χωρίς καμία άδεια.


category

post_tag

nav_menu

link_category

post_format

wp_theme

wp_template_part_area

dt_portfolio_category

texnikes-eidhsei-tax

cookielawinfo-category

portfolio_category

portfolio_tag

wpforms_form_tag