Εκτοξεύεται το κόστος ανέγερσης ακινήτων: Εως και 1.500 ευρώ για ένα τετραγωνικό

article-pic-01

Η αυξημένη ζήτηση για αγορά ακινήτων, η έλλειψη αρκετών οικοπέδων ειδικά σε περιοχές που συγκεντρώνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον αλλά και η αυξημένη ρευστότητα στην αγορά είναι από τις βασικές αιτίες που σπρώχνουν τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

Δεν είναι όμως και οι μοναδικές. Το ράλι στις διεθνείς τιμές δεν περιορίζεται στην ενέργεια αλλά επεκτείνεται και στα περισσότερα οικοδομικά υλικά. Ο πληθωρισμός της “οικοδομής” τρέχει φέτος με ρυθμό άνω του 4% στέλνοντας το κόστος ανέγερσης σε επίπεδα υψηλότερα ακόμη και των 1300-1400 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Εκτός από τα καύσιμα που έχουν εκτοξευτεί με αποτέλεσμα να επηρεάζουν το μεταφορικό κόστος (μεγάλης σημασίας για την οικοδομή λόγω των σκαπτικών μηχανημάτων αλλά και της μεταφοράς των πρώτων υλών) είναι οι τιμές των μετάλλων που επηρεάζουν.

Σίδηρος, αλουμίνιο, χαλκός έχουν ανεβάσει κατακόρυφα το κόστος για το σκυρόδεμα, για τα υδραυλικά και τα ηλεκτρολογικά, ενώ ακριβότερα κοστίζει και η αγορά των αλουμινίων που έχουν πολύ μεγάλο μερίδιο όσον αφορά στην τοποθέτηση των κουφωμάτων.

Στην αγορά της οικοδομής υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο οι τιμές όχι μόνο να διατηρηθούν στα υψηλά επίπεδα αλλά και να συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Για παράδειγμα, το πετρέλαιο κίνησης που είχε ανατιμηθεί κατά 20,6% τον Αύγουστο, τώρα είναι ήδη ακριβότερο. Οι σωλήνες χαλκού έχουν ανατιμηθεί κατά 16,4% σε ετήσια βάση, ο σίδηρος κατά 16,3% και οι χάλκινοι αγωγοί κατά 12,1%. Λόγω του μεταφορικού κόστους όμως, ακολουθούν και άλλα βασικά είδη όπως τα τούβλα, οι πλαστικοί σωλήνες, τα θερμαντικά σώματα κλπ.

Από τις αρχές του χρόνου, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις έχουν καταγραφεί στα καύσιμα, στα ηλεκτρολογικά υλικά και στα μεταλλικά υλικά. Πρόκειται για ανατιμήσεις της τάξεως του 8-10% οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών της οικοδομής να έχει ακριβύνει κατά 4%. Όταν το κόστος ανέγερσης φτάνει στα 1200-1300 ευρώ ανά τετραγωνικό, αυτή η ανατίμηση μεταφράζεται σε επιπλέον 12000-15000 ευρώ για μια μονοκατοικία 200 τετραγωνικών μέτρων.

Η αύξηση του κόστους οικοδομής, παρασύρει όμως και τις ήδη χτισμένες κατοικίες όσον αφορά στην τιμή πώλησης καθώς η αγορά λειτουργεί με κόστος αντικατάστασης και όχι με τρέχον κόστος κατασκευής.


category

post_tag

nav_menu

link_category

post_format

wp_theme

wp_template_part_area

dt_portfolio_category

texnikes-eidhsei-tax

cookielawinfo-category

portfolio_category

portfolio_tag

wpforms_form_tag