Νέο «Εξοικονομώ» για όλους: Τα νέα κριτήρια, τα κονδύλια και οι δικαιούχοι

energy-audit

Με νέα κριτήρια, όπως η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, η παλαιότητα των κτιρίων, αλλά και οι κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής ανά την επικράτεια, προκηρύσσεται μέσα στο καλοκαίρι το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια ευρεία σύσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής του Ταμείου Ανάκαμψης, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

3DR Engineering
Το νέο πρόγραμμα, που αποτελεί μια από τις πιο εμβληματικές επενδύσεις μέσω των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ, αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 80.000, ενώ για πρώτη φορά θα περιληφθούν σε αυτό επιχειρήσεις και συγκεκριμένα μικρομεσαίες αλλά και κτίρια του Δημοσίου.

Τα κονδύλια του προγράμματος θα κατανέμονται ως εξής: Για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κατοικιών θα διατεθεί 1,081 δισ. ευρώ, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 450 εκατ. ευρώ και για το Δημόσιο 200 εκατ. ευρώ. Η πραγματοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης στο κτιριακό απόθεμα της χώρας σε ετήσια βάση θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για βελτίωση ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 38% το έτος 2030, ώστε η τελική κατανάλωση ενέργειας να είναι μικρότερη από αυτήν του 2007. O αντίστοιχος ευρωπαϊκός στόχος για το 2030 αφορά βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά τουλάχιστον 32,5%.

Ποιοτικές αλλαγές
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για τις κατοικίες θα έχει βασικές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, αφού πλέον δεν θα παίζει ρόλο η προτεραιότητα όσον αφορά τη χρονική υποβολή του φακέλου, όπως συνέβαινε έως σήμερα. Στον σχεδιασμό θα τεθούν κριτήρια αξιολόγησης και προτεραιοποίησης των κτιρίων που θα αναβαθμιστούν, αλλά και εισοδηματικά κριτήρια, ώστε τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα να έχουν προτεραιότητα ως προς την ένταξή τους στο πρόγραμμα

Μετά την έναρξη του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για τις κατοικίες, θα ακολουθήσει η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα», με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Παράλληλα, θα «τρέξει» η ενεργειακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες προγραμματίζεται να δοθούν στις επιχειρήσεις που θα καταθέσουν ολοκληρωμένα business plans. Κατά κύριο λόγο θα ενισχυθούν εκείνες που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Καινοτομίες
Bασικό κριτήριο για την επιδότηση των κατοικιών θα είναι η ηλικία των κτιρίων. «Ενα σπίτι του 1950 έχει πολύ περισσότερες απώλειες σε σχέση με ένα που κατασκευάστηκε το 2010», έχει δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, δίνοντας το στίγμα του σχεδιασμού του νέου προγράμματος. Ακόμη μια καινοτομία θα είναι η εφαρμογή των βαθμοημερών, που φέτος χρησιμοποιήθηκε ως κριτήριο για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Επί της ουσίας θα αξιοποιηθεί το μοντέλο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που έχει αποτυπώσει τις ενεργειακές ανάγκες με βάση τις κλιματικές συνθήκες στις περιοχές της χώρας. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η επιδότηση στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα είναι διαφορετική σε κάθε πόλη, χωριό και οικισμό. Θα υπάρχουν, δηλαδή, συντελεστές με βάση τις βαθμοημέρες, που θα είναι τελείως διαφορετικοί ακόμα και μέσα στον ίδιο δήμο.


category

post_tag

nav_menu

link_category

post_format

wp_theme

wp_template_part_area

dt_portfolio_category

texnikes-eidhsei-tax

cookielawinfo-category

portfolio_category

portfolio_tag

wpforms_form_tag